26 feb 2013

Obradoiros de Cociña Saudable

No verán asistimos un pequeno grupo de usuarios a Etea ao Obradoiro de cociña saudable, enmarcado no programa “Síntome Ben” organizado polo Concello de Vigo.

Este obradoiro consistía en explicacións prácticas, montaxe de pratos saudables con degustación e entrega de fichas con menús.

 A raíz da nosa asistencia ao Obradoiro de Cociña Saudable, nestes meses a Nutricionista de dito programa, Natalia Carrillo, nos ofreceu en varias sesións unha ampliación do obradoiro no noso centro.

Supuso unha oportunidade fantástica para reflexionar acerca dos nosos costumes alimentarios e probar ingredientes novos e receitas diferentes de pratos tan tradicionais como é o arroz con leite.




Como colofón a estas sesións, Natalia achega unha serie de consellos moi prácticos para mellorar a nosa alimentación, e , por tanto, a nosa saúde:

Vivimos nunha sociedade contraditoria: por un lado cada vez máis preocupada pola saúde, con más e mellor coñecemento sobre como confeccionar hábitos e menús saudables; pero que asiste atónita a un incremento preocupante de enfermidades autoinmunes, alerxias, transtornos alimentarios....

Noutra banda , o primeiro mundo estase a morrer de "sobrealimentación" ( e malnutrición! ).Basta con mencionar o colesterol, diabete, obesidade, arteriosclerose....por só citar os principais factores de risco cardiovascular. 

Por fortuna, a medicina estase a enfocar non só tradicional tratamento fármaco-quirúrxico . Os últimos avances e investigacións, demostran que para a curación das enfermidades, a saúde, dieta e estilo de vida por esta orde ) son tan ou máis importantes que a medicación. 

Este novo enfoque pon de relevancia o que xa enunciara Hipócrates …. é que, a teor do exposto anteriormente cada un de nós a chave do seu benestar: somos o que comemos . 

Algúns cambios que nos axudarán a vivir mellor ( ademáis da consabida prudencia co azucre e as graxas animáis ): 
• Consumir preferentemente lácteos vexetáis e/ou fermentados desnatados 
• Incluir sementes de liño , sésamo, cabaza e xirasol (variando ) 
• Aprender a cociñar con algas 
• Adicar un pouco de tempo á cociña ( preparando biscoitos integráis , barriñas de avea, arroz con leite integral...) 
• Consumir máis legumes ( feixóns , chícharos, fabas , lentellas...) , tofu, peixe e clara de ovo que carnes vermellas
• Descubrir o fantástico mundo dos cereais integrais : quinoa, amaranto, mijo, cebada,arroz salvaxe.....para as nosas sopas , paellas , tortas..... 

Asemade adxúntovos un cadro que agardo vos sexa de moita utilidade á hora de controlar e reenfocar a vosa alimentación . Recordade sempre que as necesidades individuais varían coa actividade ,sexo, idade... e que á hora de escomenzar unha dieta debemos acudir a profesionáis cualificados .




Un saúdo moi agarimoso a tódolos usuarios , familiares e traballadores do centro Natalia Carrillo Pousa . 




No hay comentarios:

Publicar un comentario